top of page
Mustavalkoinen kuva kirjan sivuista

Kirjallisuutta

Satu Kallio ja Jaakko Suomalainen
Tärkeintä, että lapsi on terve?

Kansi kirjasta "Tärkeintä, että lapsi on terve?"

'Tärkeintä, että lapsi on terve?' on Kallion toinen teos. Tässä toisessa kirjassaan Kallio kertoo kokemuksestaan kolmannen lapsensa Jaakon syntymästä vuonna 1994 ja kiintymyssuhteen muodostumisesta häneen. Nyt 26-vuotias Jaakko syntyi vasemmanpuolisella huuli-iensuulakihalkiolla ja hän on kirjoittanut kirjaan oman lukunsa elämästään halkion kanssa. Psykologina Kallio myös valottaa kasvojen alueen vamman merkitystä ja vaikutusta vanhemman ja lapsen välisen suhteen muodostumiseen. Lisäksi kirjassa julkaistaan Jaakon jo kuolleen isoäidin kertomus post mortem sekä kirurgien Jorma Raution ja Kenneth Salyerin haastattelut. 

Katkelma kirjasta:

"Tämän samaisen ystäväni kanssa puhuttiin myös siitä, että miksi aina hoetaan odottaville vanhemmille samaa slogania "Ei sen ole väliä, onko tyttö vai poika, kunhan on terve!". Kysyin häneltä enemmänkin retorisesti, että mitäs sitten kun se syntyvä lapsi ei olekaan terve, niin mikä sitten on tärkeintä? Hän vastasi: "Sitten on tärkeintä, että lapsi ON". Niinpä! Se oli minusta hyvin sanottu. Tärkeintä oli, että minulla OLI se lapsi. Itse olen tullut varovaisemmaksi enkä enää hoe odottaville vanhemmille terveyden olevan tärkeintä, vaikka toki myönnän, että saa se tärkeää olla!"

Satu Kallio
Lämmöllä vihalla raivolla kaiholla

Lammolla_vihalla_etukansi_A5 FINAL copy.

Satu Kallion esikoiskirja 'Lämmöllä vihalla raivolla kaiholla' on kymmenen haastatteluihin perustuvaa tositarinaa eroon päättyneistä aikuisiän kiintymyssuhteista. Tarinoiden kertojat puhuvat tunnesuhteista, ihmissuhteista, itsetunnosta, itsensä kokoamisesta ja selviytymisestä. He ovat ihmisiä, jotka auttavat ammatikseen toisia. Puhuttelevaksi kokonaisuudeksi kirjan täydentävät neljän suomalaisen kuvataiteilijan teokset.

Katkelma kirjasta:

”Yritin ensimmäisen kerran erota, kun lapsemme oli vuoden ikäinen. Olin juuri valmistunut lääkäriksi ja ajattelin, että tästä ei tule yhtään mitään. Vaikka voin kauhean huonosti, olin liian pelokas lähtemään pois yksin vauvan kanssa. Tapamme kommunikoida mieheni kanssa oli kovin erilainen. Itse sanon asiat kertaalleen, kuten että nyt haluan erota, ja se on sillä selvä. Mieheni taas ajatteli ääneen ja halusi myös puhua taukoamatta kaikesta. Hän oli sitä mieltä, että en ikinä ilmaissut eroajatusta, mutta omasta mielestäni olin ilmaissut sen niin vakavasti kuin voin.” – Nainen, 49 vuotta

Muuta kirjallisuutta

Becker-Weidman, A. (2014). DDP-Aapinen - vuorovaikutteinen kehityspsykoterapia pähkinänkuoressa. Tampere: PT-Kustannus

 

Becker-Weidman, A., & Shell, D. (toim.) (2008). Auta lasta kiintymään. Tampere: PT-Kustannus.

 

Becker-Weidman, A. (2011). Dyadic Developmental Psychotherapy - Essential Practices and Methods. Plymouth, UK: Rowan & Littlefield Publishers, Inc.

 

Broberg, A., Almqvist, K., & Tjus, T. (2005). Kliininen lapsipsykologia. Helsinki: Edita Publishing Oy.

 

Broom, B. (2010). Sairaus täynnä merkityksiä - Kokemukset ja merkitykset fyysisen sairauden aiheuttajina. Tampere: PT-Kustannus.

 

Cassidy, J. & Shaver, P. R. (1999). Handbook of Attachment - Theory, Research and Clinical Applications. Publisher: The Guilford Press

 

Gerhardt, S. (2007). Rakkaus ratkaisee - varhaisen vuorovaikutuksen merkitys aivoijen kehittymiselle. Helsinki: Edita Publishing Oy.

 

Golding, Kim S. (2014). Hoitava kiintymys - terapeuttinen vanhemmuus. Tampere: PT-Kustannus

 

Hughes, D. A. (2015). Kiintymyskeskeinen perheterapia - vuorovaikutteinen kehityspsykoterapia. Tampere: PT-Kustannus

 

Hughes, D. A. & Baylin, J. (2012). Brain-Based Parenting - The Neuroscience of Caregiving for Healthy Attachment. Publisher: W. W. Norton & Company

 

Hughes, D. A. (2007). Attachment Focused Family Therapy. Publisher: W. W. Norton & Company

 

Hughes, D. A. (2006). Tie traumasta tervehtymiseen. Tampere: PT-Kustannus.

 

Jernberg, A. N., & Booth, P. B. (2003). Theraplay - Vuorovaikutusterapian käsikirja. Jyväskylä:  Psykologien Kustannus Oy.

 

Levine, P.A. (2008). Kun tiikeri herää - Trauma ja toipuminen. Helsinki: Traumaterapiakeskus.

 

Moberg, K.U. (2007). Rauhoittava kosketus - Oksitosiinin parantava vaikutus kehossa. Helsinki: Edita Publishing Oy.

 

Ogden, P., Minton, K., & Pain, C. (2009). Trauma ja keho - Sensorimotorinen psykoterapia. Helsinki: Traumaterapiakeskus.

 

Ojanen, S. (2000). Ohjauksesta oivallukseen - Ohjausteorian kehittelyä. Saarijärvi: Saarijärven Offset Oy.

 

Paunonen-Ilmonen, M. (2005). Työnohjaus - Toiminnan laadunhallinnan varmistaja. Helsinki: WSOY.

bottom of page